söndag, juli 31, 2005

Frustration och eufori

Hinner inte skriva sa mycket. Vi lamnar Mexico for Guatemala om nagon timme. De sensate dagarna har praglats av frustration men sedan overgatt i Eufori!

Uppdatering av denna post fran Guatemala
Mexiko som borjade suverant arbetsmassigt, med mycket hjalp av vara "kontakter" och langa, harda men effektiva dagar overgick mer och mer i frustration over att saker vi blev lovade aldrig riktigt uppfylldes. Det verkar som att man i Mexiko - ursakta den grova generalliseringen - aldrig sager nej, aven om man egentligen inte vill hjalpa till... Istallet ringer man i sista stunden och skjuter upp eller staller in (eller sa ringer man inte alls).

Nej, det kanske var val hart! Men ibland kan vi som svenskar ha svart att forsta vad som bara sags av ren artighet. Linda fick i alla fall dra ett otroligt stort lass. Ringa och tjata pa personer hela dagar, fa loften, bli besviken, ringa och tjata igen etc.

Vi missade en hel del intressanta moten och platser (fabriker) vi skulle velat filma och ett par intervjuer vi verkligen skulle vilja gora for att folja upp sockerarbetar-demonstrationen vi deltog i och om situationen i Colombia... Men skam den som ger sig! Istallet for de Coca-Cola arbetare vi blivit lovade att fa prata med gjorde vi intervjuer med utkorare pa gatan. Vi gjorde en intervju med agaren av varat favorit frukost stalle, Don Amando. En otroligt karismatisk person med ciggar i myngipan och starka asikter. Pa vaggarna i hans lilla butik som funnits i 70 ar sitter bilder pa honom ihop med presidenter och andra celebriteter. Servetter med halsningar och autografer pryder ocksa hans vaggar, bland annat fran Salma Hayek!

Linda lyckades ocksa styra upp sa att vi fick traffa tva fantastiska, engagerade kvinnor som jobbar for Amnesty International. Samtalet med dem rorde oss till tarar! Hoppas att jag har lyckats fanga atminstande lite av kanslan genom kameran!

En sista sak vi forsokte gora i Mexico var att fanga kanslan av mangmiljonstaden genom att "Time Lapse" fotografera nara flygplatsen, som ligger nastan mitt i stan. Vi ville hitta en forhojd plats over en motorvag dar planen gjorde sina inflygningar lagt over. Vi hyrde en taxi i nagra timmar och rekade... vi hittade den perfekta platsen men just nar vi stannade till dar. Langs motorvagen blev vi vittne till en galen polisjakt. En person kastade sig in pa passagerarsidan i bilen bakom oss den drog ivag med maxfart och korsade sig fram mellan bilarna pa motorvagen med oppen dorr. Nar de var hundra meter framfor oss och forsokte komma om nagra pa insidan slog dorren i ett trad och bilen sladdade till. Snuten var hack i hal och var taxichauffor lyfte inte ens pa ogonbrynen! Vi som precis hade tankt hoppa ur bilen med en Nikon D1x kamera med 200mm optik pa stativ och en laptop i naven for att rigga upp en hel timmes platning blev lite osugna pa tanken att sta dar med grejjerna. Vi visste ju ocksa sedan innan att omradet kring flygplatsen inte ar "the best of neighbourhoods" enligt guidebockerna. Sekvensen hade blivit gryyyyyyym men utan att ha hyrt nagra vakter var det helt enkelt inte att tanka pa i det laget.

Vi gjorde ett tappert forsok till. Ett parkeringhus precis vid flygplatsen skulle kanske ocksa kunna ge bilder som blev bra. Men saklart var det tvarforbjudet att filma och fota dar. Det var till och med omjligt att betala sig till ett tillstand av poliserna pa plats. Allt var videoovervakat... Lite molokna over att ha missat detta "million dollar shot", skulle kunna ha lost vidare finansiering av filmen att salja det som stock shot ;), begav vi oss hem till hotellet for att packa...

torsdag, juli 28, 2005

Tre spännande, givande och hårda dagar

De senaste dagarna har vi jobbat ganska hart. Kontaktat manniskor, genomfort intervjuer och filmat en hel del. Fran morgon till sen kvall... Det ar ganska krangligt att jobba effektivt i Mexico City har man markt... dels sa maste man vara forsiktig nar man ror sig pa gatan med en massa dyra kameror och prylar och det tar sjukt lang tid att forflytta sig aven med bil. Vi har en hel del att slapa pa om allt ska med.... Dessutom ar det ju lite mer Manjana (usrsakta stavningen) nar man forsoker boka moten, ringa etc. Men Linda har gjort ett fantastiskt jobb med all kommunikation etc. utover att han har gjort fantastiska intervjuer med de personer vi traffat.

Men det har varit sa fantastiskt! Ar tvungen att nypa mig sjalv i armen ibland!

Som idag nar jag satt pa ett lastbilstak och filmade, med Linda som skotte ljudet vid min sida, mitt bland 30 tusen demonstrerande socker-plantage arbetare utanfor regeringsbyggnaden med polishelikoptrar surrandes runt huvet...

Eller som i forrgar nar vi var i Riksdagen och Linda fick prova pa att inta talarstolen i Mexicos Permanenta Utskott!

Som vanligt nar man reser ar det dock alla fantastiska manniskor man traffar som betyder mest! Eduardo och Martin som hjalper oss med transporter och platser. Enildo Iglesias som trots sina 70ar nanting har pallat med att kuska runt pa stan och samtidigt ge fantaskiska intervjer. Alla vi traffat i Mexico ar hjalpsamma. Till och med hotell chefer pa hotell vi inte bor pa. Sheraton lat oss ta en del av deras restaurang i besittning for en intervju pa tva timmar dar vi riggade ljus och hela kittet! Holiday Inn lat oss anvanda deras tak i kvall i nagra timmar for att gora lite "Time Laps" foto over folkets torg. Som bonus fick vi besok av tva kollibrier... Lyckades sadar med att filma dem. Forstar att Kalle Anka har det svart pa julafton!

fredag, juli 22, 2005

Mexico City

Mexico City ar en grym stad! Hektiskt, livligt, vackert och med massvis av trevliga manniskor! Eduardo och Martin, som ska hjalpa oss med personer och transporter har i Mexico hamtade oss vid flyget. Det tog over tva timmar att ta sig igenom immigrationen sa de stackarna fick sta dar med en skylt med Lindas namn pa valdigt lange...

Omradet dar vid bor, precis vid katedralen och torget med den gigantiska flaggan verkar har nastan fler poliser an vanliga manniskor pa gatorna... Sarsakilt i gar, en lordag kvall med nan slags konsert pa torget. Stod och filmade flaggan igar nar jag sag en jakt pa en kille som blev omringad av 20 poliser nar han greps, precis som i Cops pa TV forsokte han springa fran polisen i bar overkropp. Forstod inte vad han hade gjort och varfor han forsokte gora nagot over huvudtaget nar det var tusentals poliser i narheten.

Vi filmade ett tag till och motorcykelpoliserna (som kor Harley Davidson) som stod brevid mig blev eld och lagor nar de fick ett larm och skulle dra ivag. Tva av dem var sa exhalterade att de forsokte hoppa upp pa samma motorcykel fran varsitt hall och krockade med varann.

Det ar faktiskt ganska kallt har, 18 grader men det har bara regnat ytterst lite hittills! Skriver igen nar det finns nagot mer intressant att skriva. Ska ta en Sightseeing buss nu for att fa lite mer koll pa stan!

torsdag, juli 21, 2005

Vi lämnar regn, åska och blixtar...

...för att åka till regnsäsong och förbidragande Orkaner. Men fast det är taskigt mot de av er som stannar i Sverige så är jag lite glad att supervädret vi hade i några veckor har förbytts. Blir lättare att åka från Sverige mitt i "sommaren" då!

Resfeber har infunnit sig, packningen är snart klar, några grejjer vet vi att vi missat. Annat kommer vi nog på vad det lider. En skön grej är att Linda har ordnat så att en snubbe vi ska sammarbeta med i Mexico kommer och hämtar oss på flygplatsen!

Förhoppningsvis hinner jag "lära" mig lite Spanska på planet. Ska plugga... Har skrivit ut såna där nyttiga fraser och fick väldigt trevlig hjälp av Danne de V's mamma med översättning av specialfraser för filmning. "Puedes girarte hacia la izquerda?", "No mires a la camera", "Cámara, acción" etc.

Tack till alla som har hjälpt oss! Vi hörs snart!

onsdag, juli 20, 2005

1 pinne Centralamerika

På fredag morgon börjar vår Centralamerikaresa. Mexiko, Guatemala, Costa Rica och Nicaragua... Två veckors filmjobb i Mexiko och Guatemala följs sedan av semester och surf... Mycket att fixa å stå i idag alltså! Mer info snart!

Powered by Blogger Weblog Trackback by HaloScan.com