söndag, juli 31, 2005

Frustration och eufori

Hinner inte skriva sa mycket. Vi lamnar Mexico for Guatemala om nagon timme. De sensate dagarna har praglats av frustration men sedan overgatt i Eufori!

Uppdatering av denna post fran Guatemala
Mexiko som borjade suverant arbetsmassigt, med mycket hjalp av vara "kontakter" och langa, harda men effektiva dagar overgick mer och mer i frustration over att saker vi blev lovade aldrig riktigt uppfylldes. Det verkar som att man i Mexiko - ursakta den grova generalliseringen - aldrig sager nej, aven om man egentligen inte vill hjalpa till... Istallet ringer man i sista stunden och skjuter upp eller staller in (eller sa ringer man inte alls).

Nej, det kanske var val hart! Men ibland kan vi som svenskar ha svart att forsta vad som bara sags av ren artighet. Linda fick i alla fall dra ett otroligt stort lass. Ringa och tjata pa personer hela dagar, fa loften, bli besviken, ringa och tjata igen etc.

Vi missade en hel del intressanta moten och platser (fabriker) vi skulle velat filma och ett par intervjuer vi verkligen skulle vilja gora for att folja upp sockerarbetar-demonstrationen vi deltog i och om situationen i Colombia... Men skam den som ger sig! Istallet for de Coca-Cola arbetare vi blivit lovade att fa prata med gjorde vi intervjuer med utkorare pa gatan. Vi gjorde en intervju med agaren av varat favorit frukost stalle, Don Amando. En otroligt karismatisk person med ciggar i myngipan och starka asikter. Pa vaggarna i hans lilla butik som funnits i 70 ar sitter bilder pa honom ihop med presidenter och andra celebriteter. Servetter med halsningar och autografer pryder ocksa hans vaggar, bland annat fran Salma Hayek!

Linda lyckades ocksa styra upp sa att vi fick traffa tva fantastiska, engagerade kvinnor som jobbar for Amnesty International. Samtalet med dem rorde oss till tarar! Hoppas att jag har lyckats fanga atminstande lite av kanslan genom kameran!

En sista sak vi forsokte gora i Mexico var att fanga kanslan av mangmiljonstaden genom att "Time Lapse" fotografera nara flygplatsen, som ligger nastan mitt i stan. Vi ville hitta en forhojd plats over en motorvag dar planen gjorde sina inflygningar lagt over. Vi hyrde en taxi i nagra timmar och rekade... vi hittade den perfekta platsen men just nar vi stannade till dar. Langs motorvagen blev vi vittne till en galen polisjakt. En person kastade sig in pa passagerarsidan i bilen bakom oss den drog ivag med maxfart och korsade sig fram mellan bilarna pa motorvagen med oppen dorr. Nar de var hundra meter framfor oss och forsokte komma om nagra pa insidan slog dorren i ett trad och bilen sladdade till. Snuten var hack i hal och var taxichauffor lyfte inte ens pa ogonbrynen! Vi som precis hade tankt hoppa ur bilen med en Nikon D1x kamera med 200mm optik pa stativ och en laptop i naven for att rigga upp en hel timmes platning blev lite osugna pa tanken att sta dar med grejjerna. Vi visste ju ocksa sedan innan att omradet kring flygplatsen inte ar "the best of neighbourhoods" enligt guidebockerna. Sekvensen hade blivit gryyyyyyym men utan att ha hyrt nagra vakter var det helt enkelt inte att tanka pa i det laget.

Vi gjorde ett tappert forsok till. Ett parkeringhus precis vid flygplatsen skulle kanske ocksa kunna ge bilder som blev bra. Men saklart var det tvarforbjudet att filma och fota dar. Det var till och med omjligt att betala sig till ett tillstand av poliserna pa plats. Allt var videoovervakat... Lite molokna over att ha missat detta "million dollar shot", skulle kunna ha lost vidare finansiering av filmen att salja det som stock shot ;), begav vi oss hem till hotellet for att packa...

Powered by Blogger Weblog Trackback by HaloScan.com